calm.like.a.bomb

Scriu despre muzică

Stoned Jesus & Vovk @ Expirat

Posted at — Nov 24, 2022

Era o dumincă de noiembrie rece și umedă. Atât de rece și umedă încât nu-mi venea să ies cu câinele la plimbare deși lui îi place vremea ploioasă. Dar am ieșit, că n-aveam ce face… Și în timp ce-l plimbam am realizat o chestie: “Bă, ești nebun??? Avem bilete la concert!!!”

Am stat cu nevasta și am cântărit situația ceva vreme, pentru că aveam o stare de semi-depresie de toamnă, adică chiar nu aveam nici un chef de concert! Și totuși ne-am hotărât să mergem, doar pentru simplul fapt că nici acasă nu făceam mare lucru. Plus că Expirat e relativ aproape de noi.

Așa că până la urmă ne-am urnit spre club. Iar pe drum, încet-încet, parcă ne revenea cheful de viață și implicit de concert. Iar apoi, când am ajuns la club și am intrat în sală, chiar ne-am animat bine: era aproape plin! A fost o surpriză (plăcută) să vedem atâția oameni la concert, deși era oarecum de înțeles, ambele trupe fiind din Ucraina lumea era deschisă la a-i vedea.

Și ne-am uitat puțin la merch, ne-am luat tricouri, CD-uri și niște stickere, iar apoi am mers la bar să luăm câte o bere. Frate, zici că Expiratul ăla e club de lux! Cea mai obosită bere, cea la draft, era 17 lei!! Iar o bere decentă (nu din gama Ursus) era de la 27 de lei în sus!

Pffff… iar m-am lungit cu introducerile. Așa… după vreo juma’ de oră de frecat menta pe acolo, au venit băieții de la Vovk și au început treaba. Cum am mai făcut și cu alte trupe, n-am vrut să-i ascult înainte, ca să-mi fac o părere la fața locului. Iar părerea a fost foarte bună. Tipii erau puși pe treabă și ne-au cântat niște post-hardcore/alternative metal/stoner foarte groovy care a pus în mișcare puștii din față.

Foto: Vovk

Foto: Vovk

Chiar dacă la început lumea a fost mai timidă, poate pentru că erau ca mine și nu-i știau (prea bine), pe parcursul cântării au început să se agite spiritele și s-a făcut o atmosferă frumoasă. De la o piesă la alta aplauzele și uralele erau mai puternice, iar atunci când vocalistul a mulțumit armatei ucrainene pentru tot ce face ca să fie ei în viață lumea a explodat! Pe final au băgat o piesă și cu Igor de la Stoned Jesus, ca să ne pregătească de ce urma.

Pauza a mai durat ceva, timp în care ne-am mai plimbat pe la merch, am mai bârfit lumea și ne-am schimbat poziția în fața scenei. Și după vreo 20 de minute i-am avut pe scenă pe headlineri, Stoned Jesus. Noi îi mai văzusem în vară la Artmania, dar acolo erau în aer liber și era atmosfera diferită.

Foto: Stoned Jesus

Foto: Stoned Jesus

Din start publicul i-a primit cu urlete și fluierături, iar băieții n-au stat la povești. Așa cum se întâmplă de multe ori la formații cu experiență, și la ei am văzut acum ce înseamnă asta. Nu cred că a fost vreo pauză de câteva secunde de tras sufletul. De la început și până la sfârșit rockiștii din jurul nostru s-au mișcat - unii chiar prea mult și prea cu spor! Igor știe foarte bine să țină publicul în priză și a făcut asta pe tot parcursul concertului.

La fel ca la Vovk și ei le-au mulțumit soldaților care luptă pe front împotriva sclavilor lui Putin și au primit tone de urale și aplauze pentru asta. Cât despre noi, care venisem “plouați” și deprimați, la final eram cu zâmbetul pe față și plini de energie și chiar am fi vrut ca show-ul să continue. Iar la final au băgat cea mai distorsionată stonereală a lor, piesa “I’m the Mountain”, pe care nu m-am putut abține și mi-am aruncat pletele în jur!

Doar că nu a fost ultima piesă! Poporul a cerut bis și a primit bis… iar apoi a mai cerut un bis și a mai primit! Dar cam atât! După mai bine de o oră de stoner rock/metal totul s-a finalizat și ne-am luat tălpășița pe jos spre casă încântați că nu am ratat concertul, așa cum ne bătea gândul la începutul serii.

Slava Ukraini!!!

PS: Concertul a avut loc în 20 noiembrie 2022